9 Eylül 2014 Salı

YENİ OKUL VE KREŞ DÖNEMİNE BAŞLARKEN


Aslında  toplamda 7 gün süren 2500 kilometrelik Kanada British Columbia araba yolculuğumuzu 21 aylık kızımızla nasıl başardığımızı anlatacaktım lakin?!?! 

Dün kızımı kreşten almaya gittiğimde yaşadığım bir tecrübenin başlayacak okul ve kreş döneminde Türkiye'deki ailelerinde aklında olması gerektiğini düşündüm.

Dün her zaman ki gibi öğleden sonra saat 15:00'te kızımı almak için kreşteydim çocuklar verilen yemeği çok beğenmiş olmalılar ki hala daha masada hapur hupur yemek yiyorlardı. Ben de kızımın yemeğini bitirmesini beklerken görevlilerden biri fire!fire!fire!
( yangın!yangın!yangın!) diye bağırmaya başladı. Ben ağzımda siren niye çalmıyor diye gevelerken bir anda kendimizi tatbikatın içinde bulduk.( Sireni ufaklıklar korkmasın diye çalmıyorlarmış!)




Kreş iki katlı, ilk katta 0-3 yaş çocuklar, üst katta 3-6 yaş afacanlar eğitim almakta. Alt katta bir hayli yürüme yetisini geliştiren çocuk var görevliler onları beşiklerin içine oturtup toplanma yerine getirdiler. Bina bir dakikadan kısa bir zaman diliminde yaklaşık 30 bebe, 10 personelle toplanma (sayılardan tam emin değilim ama fazlası var eksiği yok) yerindeydi.

Başlayan okul dönemiyle birlikte veli olarak ailelerin okul ve kreşlerden yangın tatbikatını talep etmeleri ve acil müdahale ekiplerinin kurum için kurulu olduğundan emin olmamızın  önemli olduğunu düşünüyorum çünkü hayatta can yakan şeyler genelde insan ihmallerinden ve birşey olursa hallederiz mantığından geliyor.

Bu yazı için internette ufak bir yönetmelik araştırması yaparken yönetmeliğin tatbikat için 6 ay mı 1 bir sene mi önerdiğinin tartışıldığı(ufak bir açık var anlaşılan!!!!)  forumlara rastladım. Yasa ve yönetmeliklerdeki açıklar genelde ülkemizde pek güzel olaylara gebe olmadığını düşünürsek.Kurumlara yapılacak ufak hatırlatmaların kötü olmayacağını düşünmekteyim.

Açıkçası veli olarak benim böyle birşeyi sormak aklıma gelmemişti ancak tatbikat içerisindeyken insan uygulamanın ne kadar doğru olduğunu düşünmeden edemiyor. Bu tatbikat kurumların en azında senede bir kere,  yeni öğrenci kabulünde hatırlatma eğitimi şeklinde yapılması bir anne olarak bana mantıklı geliyor.

Başlayan yeni okul ve kreş döneminde tüm çocuklara mutlu,sağlıklı ve hergün yeni birşeyler öğrenecekleri bir yıl diliyorum, velilere ise huzurlu, gururlu ve kalp çarpıntısız bir yıl dilerken, yangın tatkikatı gibi her kurumun oluşturması gereken ilk yardım  ve doğal afet yardım ekiplerinin çocuğunuzun kayıtlı olduğu okulun yetkinliğinden emin olmanızı rica ediyorum.


Bol gülüşlü günler….

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Mrs. TikiTaka©