6 Ağustos 2013 Salı

Anne Sütü



  Her annenin sütü bebeğine yeter demişti telefondaki çocuk doktoru Canan hanım, o zamanı hatırlıyorum da Aryatorik`le ilk uçak maceramızı yaşayıp İzmir`e gitmiştik. Yolculuk çok güzel geçmişti, sakin, huzurlu... Ama eve geldiğimizde 2 aylık bıdık ağlamaya bir başlamış kimseler de susturamamıştı.
İşte o zaman komşu teyzeler,ablalar,anneanne,babaanne derken herkes gelip gidip bence bir anneye sorulabilecek en zor sorulardan birini sormuşlardı "acaba sütün yetmiyor mu???".

  Ben yettiğini hissediyordum çünkü Aryatorik hastane çıkışında kaybettiği kilonun üstüne çıkmış ve kendisine dakika tutulmayan, sınırsız bir emme hakkı verilmişti (Arya şuan 7 aylık ve hala ne zaman isterse emiyor). Her ne kadar ben şüpheye düşsem de, “sütün yetimiyor mu?” sorusu canımı sıkmış olsa da emzirmeye devam ettim ve Aryatorik kendisine özel üretim (her annenin sütü kendi bebeğine özel), içinde 100 çeşit bileşeniyle anne sütünü alarak bu zamana kadar geldi. Biz anneler zaman zaman anne sütüyle beslenme konusunda panikleyip, bebeğim aç kaldı diyebiliyoruz ve diğer alternatif beslenme şekli olan formül mamayı kullanmaya başlıyoruz. Halbuki, bebekler ne kadar çok emerse o kadar çok süt üretimi artacaktır. Peki ben sütümün Arya’ya yetmesi için bu zamana kadar ben ne yaptım?

*Herşeyin başı pozitif düşünce. Emzirmek ilk günlerde çok kolay olamayabilir ancak yakın çevrenizin desteği,kendi isteğiniz ve gerekli görürseniz profesyonel destekle moralinizi ve motivasyonunuzu yüksek tutabilirsiniz.

*Bol su tüketimi, zaten emziren anneler bilirler emzirdikçe susayacaksınız, yanınızda sürekli bir bardakla dolaşmaya hazır olun. Ben her emzirmede yanıma büyük boy su bardağı almayı alışkanlık edindim.

*Piyasada still tea olarak satılan süt arttırıcı çayların çok yararını gördüğümü düşünüyorum, şuan Kanada'da still tea olarak satılan birşey bulamadım ancak yanımda getirdiğim rezene ve anason çaylarından da bir o kadar memnunum. İlk günlerde günde 3 bardak (sabah-öğle-akşam) tükettim, şuanda günde en fazla 1 bardak tüketiyorum.

*Düzenli olarak her gün ılık duş veya masajla süt kanallarının açık olmasını sağlayabilirsiniz.Ancak ilk dönemler bebeği bırakmanız ev ortamında sıkıntı yaratabilir en azından gün aşırı yapmanızı öneririm.

*Özellikle hastanedeki ilk gününüz itibariyle yanınızda olması gereken göğüs ucu koruyucu kalkanları, pamuklu bantlar göğüs uçlarının kurumasına neden olabilir, ben de ne yazık ki öyle oldu. Ve bu ayrı bir yazı konusu, yakın zamanda paylaşacağım.

  Bu sıralama benim kendim için yaptığım ve çok genel olarak her annenin üç aşağı beş yukarı benzer şeyleri yaptığını düşündüğüm bir sıralama. Zaten annelik ve bebek bakımı üzerine püf noktaları da her anne zaman içerisinde kendisine ve bebeğine uygun olarak buluyor. Bence benim emzirmedeki en büyük sırrım Arya ne zaman, nerede isterse benim onu emziriyor olmamda. Hiçbir zaman nerede olduğumuzun önemi olmadı, sonuç olarak yavrumun karnını doyuruyorum, niye önemi olsun ki?!. Emzirme önlüğü, şal, fular gibi küçük parçalar eğer başka kişilerden çekiniyorsanız hayatınızı kurtaracaktır.

Bol sütlü günler diliyorum.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Mrs. TikiTaka©