23 Temmuz 2014 Çarşamba

Çok Dilli Çocuklar



Herhalde Arya'ya 6 ya da 7 aylık hamileydim, benim gibi hemen hemen aynı dönemde hamile olan arkadaşımın peyzaj ofisine ziyarete gitmiştik.Kakaro kokoro yaparken bir müşteri geldi ve kadıncağızın Türk olmasına rağmen çocuklarıyla İngilizce konuşmasından inanılmaz rahatsız olduğumu hatırlıyorum. Alican'a bakıp gözlerimi kocaman açmıştım ''asla yapmayalım'' demek için.

Ama gel gör ki şu anda iki dilli minnak bir yavrunun anne babası olarak hayatımızı sürdürüyoruz. Ve özellikle bugünlerde evde İngilizce konuşmak evimizin gündemi çünkü Arya aynı benim gibi o koca gözlerini açıp  eğer birşey istemiyorsa '' no no nooooo'' diyor ya da gidip yanına oturmamızı istiyorsa eliyle yere vurup '' sit down'' diyor veya istediği birşey yerine gelmişse ''thank you'' diyor. Yani anlayacağınız kelimeler her geçen gün çoğalıyor.

Başta bu iki dillilik konusunu hiç ama hiç önemsememiştik nasıl olsa Türkiye'ye dönünce unutacak dedik ancak Arya her gün en az 4 saat gittiği kreşten öğrendiği İnglizce'ye daha çok yönelmeye başlayınca bizim yönümüz ister istemez değişti.

Bu yönelim acaba bir seçimin işareti olabilir mi diye düşünüyoruz. İlk günlerde Arya'nın kreş hayatını kolaylaştırmak için kullandığımız ufak komutlar şimdilerde yarı Türkçe yarı İngilizce dialoglara dönüşüyor. Evde sadece birimizin İngilizce konuşmasınıda deniyoruz fakat bir türlü gösterilmesi gereken istikrarı sağlayamıyoruz. Türkiye'ye dönme tarihimiz yaklaşırken doğal olarak kendiliğinden öğrendiği dil için neden tekrar tekrar uğraşmak zorunda kalsın ki minnak yavrum ikilemine düştüğümüz zamanlarda alternatif arayışlara giriyoruz. Ve oklar İstanbul'daki yabancı dil eğitimi veren okulları gösteriyor. Bu seferde okulların fiyatlarını görünce ister istemez ben o paraları biriktiririm arkadaş sonra da Arya'yı 18'inde istediği ülkeye okumaya gönderirim demeden edemiyoruz (bizim oraların dediği gibi masalla masalla....).

Anlayacağınız anne ve baba olarak bizim kafamız çok karışık, bakalım önümüzdeki günlerde ne kararlar alacağız.

Aşağaya iki dillilik konusunda okuduğum bazı yazıları ekliyorum belki birileri bir göz atmak ister.

Burayaburayaburaya,buraya bakabilirsiniz.

Bol gülüşlü günler....



2 yorum

  1. Gerçekten istikrarlı olmak çok zor ama çocuklar da bu yaşta çok açıklar öğrenmeye. Biz sürekli türkçe konuştuk, okulda hollandaca konusuluyor ama daha fazla gitmediğinden hollandacası 10 kelimeden fazla değildir. Fakat konuşmamamıza rağmen ingilizcesi daha iyi. Ben öğretmediğim halde ing sayıları renkleri bir çok kelimeyi ve şarkıları söylüyor. Eşim bunu açıklayan bir makale okumuş. Çok sık olmasa da bizi diğer kişilerle ing konuşurken duydugu için, çocuklar bunu farkediyorlarmış. Belki hollandaca daha cok duyuyor ama önemli olan anne babadan duyması. Sonuçta ingilizceye daha yatkın. Yani diyeceğim o ki, dönünce ufak tefek ev dersleri ile devam edebilirsiniz belki okul seçeneği olmasa dahi. Onlar çok zekiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok zekiler sen sadece bilgiyi sun onlara yeter !!! hemen kapıyorlar . Sanıyorum ki yakın zamanda konuyla ilgili yolumuzu buluruz. Ama biz evde oturup inglizce konuşacak istikrarda değiliz o çok net belli oldu ya okuldan ya da başka birinden destek alacağız gibi duruyor. Bakalım nolacak?

      Sil

Mrs. TikiTaka©