10 Temmuz 2013 Çarşamba

Ey Emzik?!?!?!






 Nereden bilebilirdim ki senin güçlü emme güdüsü olan bebeklerin annelerinin kurtarıcısı olduğunu. Daha önceleri çocuğun ağzına susturucuyu takıyorlar diye düşünürken, özellikle Kanada’ya geldiğimiz ilk günlerde emzik kullanan bebeklere gıptayla bakar hale gelmiştim. Çünkü Arya’nın gaz sancıları bitmiş olmasına rağmen günün büyük bir çoğunluğunu ağlayarak geçiriyordu, tam 1.5 ay ağladı, yeri geldi sabahtan akşam yatana kadar, yeri geldi 45 dakika artık ağlamaktan kıpkırmızı olana kadar. İşte o zamanlar ilk günlerde uzak durduğum emzikten, acaba sakinleşir mi rahatlar mı diye, medet umsam da küçük hanım emzik kullanmayı tercih etmedi – hala emzik yerine iki ayaklı emzik olan beni tercih ediyor. Ama ben çaresizlik içinde çırpınırken kendime güzel bir emzik koleksiyonu yaptım. Aslında İstanbul’da zaten Arya’nın emzik kullanmayacağını anlamıştım ancak serde acemi annelik olunca, bir umutla acaba damaklı mı kullanmalıyım, kauçuk mu derken koleksiyonu yapıvermişim.


 Sonuç olarak 7 ayın sonunda toplamda 5 saat bile emzik kullanmamıştır herhalde Arya’cım. Ben de bugün Arya ile yaptığımız törenle emzik koleksiyonumuzu ortadan kaldırdım. Yazıyı okuyanlar büyük bir olasılıkla iyi ki alışmamış emziğe sonra bıraktırması daha zor diyorlardır mutlaka. Türkiye’de emzik kullanımı konusunda ciddi bir negatif tutum var gibi geliyor bana, aslında ben de Arya azıcık emzik kullandığı zamanlarda onu kandırıyorum diye kendimi ne kadar kötü hissettiğimi hatırlıyorum. Halbuki ki kendin yetemediğin yerde emzikle bebeğini rahatlatmanın hiçbir kötü yanı olmadığını düşünüyorum artık. Burada Kanada’da emzik kullanımı neredeyse %100 sokakta gördüğüm tüm bebeklerin emzikleri ya ağızlarında ya da ellerinde dolaşıyorlar. Doktoru, hemşiresi emzik kullanmıyor musunuz diye soruyor. Hayır, Arya emzik kullanmıyor ama denemelerden emzik kullanımı hakkında çokça tecrübelendim;

• Yumuşak bir meme başına sahip modellerden almanızı tavsiye ederim. Emziklerin ağza alınan plastik kısımları çeşitli şekillerde olabilir. Dişlere ve çeneye uygun yapıda olanlardan standart biberon emziklerine kadar farklı çeşitler vardır. Bebeğinizin tercih edeceği emziği bulana kadar farklı biçimleri denemeniz gerekecektir. İşte ben bu noktada koleksiyoner oldum.Türkiye’de özellikle yassı uclu emzikler tercih edilirken, Kadana’da fotografta paylaştığım yeşil ve mavi biberon tipi emzikler tercih ediliyor.

• Bebeğin bütün emziği ağzına sokmaması için koruyucu kalkanın olması gerekir. Ayrıca, üzerinde hava delikleri bulunan modeller daha kullanışlı, kalkanın bebeğin tüm suratını kaplamamasına dikkat edin. Emzikler farklı büyüklüklerde olurlar, bebeğinizin huzuru ve rahatı için emziğin yaşıyla orantılı büyüklükte olduğuna dikkat edin.

• Emziğin üzerindeki talimatları izleyerek kullanımdan önce emziği kaynatmalısınız. Temizliğini de kaynatarak yapabilirsiniz. Emzikler sürekli düştüğü için temizliğini takip etmek bence çok zor. Bu sebepten birden fazla emzik alın. En çok ihtiyaç duyduğunuz anda emziğiniz kaybolabilir ya da yere düşebilir.

• Emziği bebeğinizin boynuna, eline veya karyolasına bağlamayın. Tehlikeli durumlar yaşanma riski çok yüksektir.

• Bebeğe her ağladığında emzik vermek tercih edilmemeli böylece bağımlılık oluşma riskini biraz daha azaltmış olursunuz. Biz bugün doğru düzgün kullanamadığımız emziklere veda ettik, darısı emzik kullanan ve bırakma vakti gelen bebeklerin başına.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Mrs. TikiTaka©