27 Ocak 2014 Pazartesi

Uyku Eğitimi Dedikleri

Çevren hamile olduğunu öğrendiğinde konu illa ki bebeklerin uykularına gelir. Ne var ne yoksa anlatılır, tüm iyi temenniler sıralanır ve yanında tavsiyeler verilir; 'sakın kucağına alıştırma, emerek uyutma, birlikte yatma' vs. vs. Arkadaşların uyku kitapları armağan eder, sen kulaktan dolma birçok şey öğrenmişsindir , kitaplar okumuş , bloglar takip etmiş, forumlara üye olmuşsundur. Ama tüm bunlar minnak kızın ya da oğlun kadar öğretici olamaz, birçok şey öğreneceksindir bebeğinden.
Mesela uykusuzluktan zombiye dönmüş, her tarafın ağrımış, bir yandan hem emzirip hem de bebeğini uyutmaya çalışırken ayak başparmağınla bebeğin yatağından battaniyeyi alabildiğine şaşıracaksın.
Ya da sadece 10 dk fazla uyusun diye koltukta yamuk yumuk yatarken kolunu yavaş yavaş hissetmemeye başlayacaksın bir bakacaksın uyuşuk kolla 1 saatten fazla bebeğin yanında yatmışsın, yeter ki uyanmasın diye.
Hatta gece uykusuna yatan bebeğin uyanmasın diye tüm gece fısıltıyla konuşacaksın, normal sesin nasıldı unutacaksın.

Evet modern çağın yeni ebeveynleri için uyku en ciddi problemdir, çünkü baba zaten 3 günü geçmeyen doğum izniyle bebeğine doyamaz. Varsa birazcık yıllık izinleri onları kullanır (süreler Türkiye için geçerlidir.) ve bebeğinin ilk dönemini ikide bir anneyi arayarak eşlik etmek durumunda kalır. Anne ise şanslıysa ücretsiz izin alır işyerinden ama şanslı değilse 6 ay bile bebeğiyle birlikte kalamadan işe başlar, ve tabii sabahın 6'sında kalkmak zorunda olan anne baba için gece boyu her iki saatte bir kalkmak imkansız hale gelir işte tam bu noktada Feber Amca, Tracy Abla, Dana Teyze, Kim Hala daha isimlerini sayamadığım teee Avrupa ve Amerika'dan uyku eğitimi konusunda uzman hısım akrabamız yardımımıza koşar. Türkiye'de ise bize yardım eden uyku koçluğu yapan arkadaşlarımız vardır. Hepsinin görüşü aynıdır; 'bebeğinize kendi kendine uyumayı öğretmek ona verilecek en güzel hediyelerden biridir' ama nasıl???

Bunun için birçok yöntem mevcuttur günümüzde Çocuğu ağlatarak uyutmaya çalışmak ya da yatır kaldırla uyumayı öğretmek. İkisi de temelde farklı olmayan ve ailelerin sıklıkla uyguladığı uyku eğitim methodlarıdır ancak ağlatarak uyutma yöntemi bazı bebeklerde işe zaten yaramazken, yaradığı durumlarda ise bebek pes etmiş, ilgisizliği kabullenmiş, yorulmuş,bıkmış olarak çıkar bu mücadeleden.
Yani anlamaya çalışıyorum; bebeğimizi bulabileceğimiz tüm doğal ürünlerle yetiştirmeye çalışıyoruz, kimimiz organik üzüm bulacak diye İstanbul'un bir ucundan bir ucuna giderken,konu bebeğin uykusuna gelince onu yatağında dakikalarca tek başına ağlatmak (Feber Amca) ya da kendimizi bebeğimize gösterip gösterip o bize sarılmak istediğinde dur çocuğum şu anda yatır kaldır methoduyla seni uyutmak istiyorum. Yani sen istediğinde değil, Tracy Abla izin verdiğinde seni kucağıma alacağım Aksi halde Tracy Abla beni kötü anne olarak adlandırıcak endişesinde olmak.

Günümüzde birçok anne Tracy Hogg'un yatır kaldır methoduyla bebeklerine uyku eğitimi vermeye çalışmaktadır, yöntemin popüler olmasının sebebi bebeğine kendi kendine uyumayı öğretirken belirli aralıklarla dokunabilmenden ibarettir ve ne yazık ki bizde 4. ayda Tracy'in yöntemiyle Aryatorik'e uyku eğitimi vermeyi denedik.

Arya'nın düzenli bir uykuya sahip olması bizim her zaman en hassas olduğumuz konu oldu, bu hassaslıkla Arya 4 aylıkken bence benim aşırı heyecanımdan ve paniğimden kaynaklı uyku eğitimi vermeye çalıştık neyse ki erken aydık ve ne kendimizi ne de Arya'yı fazla üzmedik.

Bizim uyku eğitimi serüvenimiz eğitimden daha çok Arya'nın beklentilerine cevap vermek ve onu elimizden geldiğince yönlendirmek şeklinde ilerledi ve ilerlemeyede devam ediyor. Bu sebepten tam bir yöntemi belirlediğimizi söyleyemeyeceğim, bizim uygulamamız iletişimi ilk sıraya koyarak Arya'nın kendini tek başına hissetmeden uyumasını öğretmeye çalışmaktır sonuç hiç fena değil aslında ama daha uykumuzun bölüneceği günler var bunu Alican'da ben de biliyoruz. Ama olsun bize doğal ve doğru gelen neyse onu uyguluyoruz.

4 yorum

  1. bizim hiçbir yöntemimiz yok, o kitapların hepsini okudum ve hiçbiri kafama yatmadı. Oluruna bıraktık, o nasıl isterse öyle uyuduk. Önceleri ayakta sallatıyordu, şimdi yanına yatıyoruz. 3 yaşında ve ben her gece ona masal anlatıyorum, sonra o günün kritiğini yapıyoruz beraber, ben yokken neler olmuş dedikoları öğreniyorum :) sonra hadi uyuyalım diyorum ve çok geçmeden mutlu bir şekilde dalıyor uykuya.Sonuçta uyuyor mu uyuyor ve bence keyifle uyuyor, bütün gece de uyanmıyor.Hem onunla başbaşa geçirdiğim bu kısacık vakit bana da iyi geliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu size, bizim hala sıkıntılarımız var özellikle diş çıkarma dönemlerinde ancak çok ciddi yol katettik

      Sil
  2. Ahhh o kitaplar... Ahhh o Avrupa'lı mantık(!)'lı arkadaşlar... Ahhhh o herşeyi bildiğini zanneden tanıdık, eş dost, akrabalar...
    Hemen hemen aynı zamanda aynı konuyu yazmışız. ( www.canligizem.blogspot.com.tr ) İyi geldi sizi okumak.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, yazılarınızı bir çırpıda okudum , sizinkilerde bana çok iyi geldi.
      Görüşmek üzere.

      Sil

Mrs. TikiTaka©