1 Mayıs 2014 Perşembe

Çocuk Hastalıkları : Su Çiçeği



Başlıktan anlamışsınızdır aslında ama ben gene yazayım, Aryatorik "su çiçeği" oldu. Nasıl oldu derseniz çok büyük ihtimalle uçakta ya da tatilde birinden kaptı çünkü virüsün etkisini gösterme süresi 7 ve 10 gün arasında.
Bildiğiniz gibi su çiçeği çocuklarda çok sık görülen bir hastalıktır ( hangimiz su çiceği olmadık ki ???? -var birkaç kişi ben tanıyorum) ve minnak kızımda neyse ki hafif atlatıyor, sadece yüzünde ve kollarında döküntüler oldu , bir gece ateşlenme dışına, onu fiziksel olarak rahatsız edecek tek şey kaşıntı hissi.
O kaşıntılar yok mu Arya'dan  daha çok beni deliye çeviriyor galiba!!!. Yanağında ufacıcık kırmızı bir nokta o kadar çok kaşınıyor ki ne yapsak unutturmamız mümkün olmuyor. Kaşıntı için losyon kullanıyoruz ama  kaşıntı hissi losyondan daha kuvvetli sanırım. Umarım izi kalmaz, yani nolur kalmasın!!!


Peki neymiş su çiceğinin;

Su çiçeği belirtileri, hasta ile temastan 7 ile 10 gün sonra ortaya çıkmaya başlar. Döküntüden 1-2 gün önce baş ağrısı, ateş, karın ağrısıve halsizlik görülür. Kızarıklıklar kafa derisi, yüz ve gövdenin üst kısımlarından başlayıp daha sonra kol ve bacaklara yayılır.
Bağışıklık sistemi normal olan hastalarda tedavi olarak sadece kaşıntının ve bakteri enfeksiyonun önlenmesi için uygulanır. Kaşıntı için hafif olanlarda losyon tedavisi daha ağır olanlarda ise hap şeklinde tedavi verilir. Bunun yanında çocukların tırnakları kesilmeli ve törpülenmelidir. Bakteri enfeksiyonu gelişmesini önlemek sabunla günlük temizlik yapılmalıdır. Ateşi yüksek olan çocuklara ateş düşürücü şurup verilebilir.

Döküntü kısmını anlamamız bizim birazcık uzun  sürdü aslında.  Şöyle ki gittiğimiz tatilde sadece bir gece Arya'yı uyutup bebek arabasına koyduk ve otelin en sesiz barında iki saat kadar oturduk. Ohh ne güzel gel keyfim diyorsunuz dimi? Biz de aynen öyle demiştik oh hayat bize güzel, bak çocuğumuzla eğlen,çoş diyerek geceyi tamamlamıştık. Ancak sabah bir kalktık ki Arya'nın yüzünde ve kollarında ben diyeyim 50, siz söyleyin 150 tane sivrisinek ısırığı.
Hayin sivrisinek ( kanımca sadece bir tane ) benim güzelim yavruma doyamamış resmen arkadaş. Bir yerden ısırmış oh çok tatlı demiş kafasını iki milim uzağa götürmüş tekrar ısırmış. Tabii sabah biz Arya'yı kırmızı noktalarla görünce yüzümmüzün şeklini hayal edebiliyorsunuzdur sanırım. Öğlen üçe kadar kendimize gelemedik, senin neyine akşam akşam çocuğu bebek arabasına koyup barda mojito içmek diyen  iç sesimiz artık dış sesimiz olmuştu(iç ses; ama ben arabanın her bir yerini kapamıştım demeye  devam etsin) bizim moral bozukluğu ve vicdan azabı Arya'nın sinek ısırıklıkları geçene kadar geçmedi.

Peki bunun su çiçeği ile alakası ne derseniz , işte tam sinek ısırıkları geçerken Arya geçen Perşembe kreş dönüşü ateşlendi ve ateşlenince sinek ısırıkları tekrar belirmeye başladı. Kızarıklıkları ilk gördüğümde acaba birşeye alerjisi mi var diye düşündüm ama su çiceği aklıma gelmedi zaten Cuma günü ateş geçince kızarıklıklarda geçemeye başladı. Günlerden Cumartesi oldu ve kızarıklıklar tekrar geri geldi, bizde soluğu acilde aldık.

Çok sevimli Hindi bir doktor  Arya'ya şöyle bir göz attı ve su çiçeği yahu bu çocuk yok birşeyi hay maşallah diyerek bizi gönderdi. 

Görüyor musunuz Aryatorik büyümüşte çocuk hastalıklarını olmaya başlamış bile.

Bol gülücüklü günler dileğiyle






1 yorum

  1. Gecmis olsun bizim kizda gecirmisti simdi rahatim ama oh gecti bitti diye :)

    YanıtlaSil

Mrs. TikiTaka©